Hovězí guláš se scorpionkou

Na hovězí guláš existují stovky receptů. Vyzkoušejte tento, který je vylepšený švestkovou chilli omáčkou od Scorpionky.

Hovezi-gulas-se-scorpionkou

Suroviny:

  • 600g hovězí klížka nebo krk
  • 300g cibule
  • 50g sladká paprika
  • 2 kavové lžičky soli
  • 1 kavová lžička mletého zeleného pepře
  • ½ lžičky mletého nového koření
  • 15 kuliček jalovce ( rozdrtit v hmoždíři)
  • 2 lžíce celozrnné žitné mouky
  • 3 lžíce scorpionka švestková zauzená omáčka

 

Postup: 

Omyté maso, rozkrájíme na stejně veliké kousky. Nakrájenou cibuli smažíme v tlakovém hrnci na oleji dozlatova. Poté přidáme maso a po všech stranách ho osmahneme. Přisypeme mletou papriku a ostatní koření, lehce orestujeme a hned podlijeme vařící vodou a osolíme (pozor, ať se vám nespálí paprika).

Tlakový hrnec zavřeme a dusíme na slabém plameni 1 hodinu. Až je hovězí maso poloměkké.V hrnku rozmícháme mouku s vodou a zalijeme jím guláš, za stálého míchání necháme guláš zhustnout.

Na závěr přdáme švestkovou zauzenou scorpionku. Guláš podáváme nejlépe s karlovarským  knedlíkem, ale také může být s chlebem.

 

Karlovarský knedlík:

  • ingrendience:
  • 5 ks houska
  • 2 ks vejce
  • 2 lžíce máslo (přepuštěné)
  • 100 g máslo
  • 4 lžíce mouka (polohrubá)
  • trocha mléko
  • 1 hrst petrželka (nasekaná)
  • sůl
  • pepř

 

Housky pokrájíme na kousky, ty krátce opečeme na přepuštěném másle.

Žloutky vyšleháme s rozpuštěným máslem, přidáme opečené kostky pečiva, nasekanou petrželku, mouku, sůl a nakonec do směsi lehce vmícháme pevný sníh z bílků.

Těsto dáme na potravinářskou fólii, vytvarujeme ho do dvou válečků.

Každý zabalíme do folie, zavážeme a vaříme v osolené vroucí vodě asi 25 minut.

 

Dobrou chuť!

 

Prozkoumej-nabidku-Scorpionka.cz

nebo