Hovězí guláš se scorpionkou
Na hovězí guláš existují stovky receptů. Vyzkoušejte tento, který je vylepšený švestkovou chilli omáčkou od Scorpionky.
Suroviny:
- 600g hovězí klížka nebo krk
- 300g cibule
- 50g sladká paprika
- 2 kavové lžičky soli
- 1 kavová lžička mletého zeleného pepře
- ½ lžičky mletého nového koření
- 15 kuliček jalovce ( rozdrtit v hmoždíři)
- 2 lžíce celozrnné žitné mouky
- 3 lžíce scorpionka švestková zauzená omáčka
Postup:
Omyté maso, rozkrájíme na stejně veliké kousky. Nakrájenou cibuli smažíme v tlakovém hrnci na oleji dozlatova. Poté přidáme maso a po všech stranách ho osmahneme. Přisypeme mletou papriku a ostatní koření, lehce orestujeme a hned podlijeme vařící vodou a osolíme (pozor, ať se vám nespálí paprika).
Tlakový hrnec zavřeme a dusíme na slabém plameni 1 hodinu. Až je hovězí maso poloměkké.V hrnku rozmícháme mouku s vodou a zalijeme jím guláš, za stálého míchání necháme guláš zhustnout.
Na závěr přdáme švestkovou zauzenou scorpionku. Guláš podáváme nejlépe s karlovarským knedlíkem, ale také může být s chlebem.
Karlovarský knedlík:
- ingrendience:
- 5 ks houska
- 2 ks vejce
- 2 lžíce máslo (přepuštěné)
- 100 g máslo
- 4 lžíce mouka (polohrubá)
- trocha mléko
- 1 hrst petrželka (nasekaná)
- sůl
- pepř
Housky pokrájíme na kousky, ty krátce opečeme na přepuštěném másle.
Žloutky vyšleháme s rozpuštěným máslem, přidáme opečené kostky pečiva, nasekanou petrželku, mouku, sůl a nakonec do směsi lehce vmícháme pevný sníh z bílků.
Těsto dáme na potravinářskou fólii, vytvarujeme ho do dvou válečků.
Každý zabalíme do folie, zavážeme a vaříme v osolené vroucí vodě asi 25 minut.
Dobrou chuť!
nebo