Kimchi, pickles a zelí
Křupavý salát plný vitamínů a probiotik!
Jde o fermentovanou zeleninu z korejského poloostrova, která se díky své fascinující a návykové chuti v posledních desetiletích rychle rozšířila do celého světa. Samotní Korejci pod slovem kimchi vnímají obrovskou škálu různých možností, včetně směsí s ovocem, bez pálivosti, jednodruhové zeleniny nebo úplně čerstvé. Tím nejrozšířenějším kimchi, které si všichni obeznámení vybaví jako první, je baechu kimchi, tedy pomalu kvašené kimchi z pekingského zelí, jarní cibulky, bílé ředkve s pikantní pastou, někdy s mrkví, někdy bez.
Co je to pravé kimchi?
Pokud to mají samotní Korejci takhle různorodé, je vůbec možné se shodnout na tom, co teda kimchi je a co už kimchi není? Není to úplně snadné, ale zkusme to. Z mého pohledu jde o směs brukvovitých a cibulovitých zelenin v pastě z česneku, zázvoru a korejského chilli s přídavkem dalších ingrediencí, které tomu všemu dodávají dostatek umami chuti (Výrazem umami Japonci nazývají pátý rozměr chuti, kterým chrakterizují jako něco velmi lahodného). To celé podtrženo, sečteno a zfermentováno.
Jak může kimchi prospět tvému organismu:
Kimchi má málo kalorií: Složení je takové, že obsahuje minimum kalorií. I při dennodenním pojídání kimchi, nepřibereš.
Kimchi je probiotikum: Obsahuje ty správné bakterie, takže perfektně napomáhá trávení, a udržuje travicí soustavu v pořádku.
Kimchi pomůže s hubnutím: Bakterie Lactobacillus spolu s vlákninou, ti navodí pocit sytosti a plnosti, takže tě po něm nebude hned honit mlsná.
Obsahuje vitamíny: Obsahuje ohromující množství vitamínů (např. A, B1, B2, C), takže vyladí tvůj organismus v mnoha směrech. Céčko je perfektní na imunitu, ostatní blahodárně ovlivňují všechny procesy v těle.
Špatný cholesterol nemá šanci: Díky česneku, který obsahuje selen a alicin, zabojuješ se špatným cholesterolem. Tyto látky ho umí redukovat.
Skvělé pro diabetiky: Kimchi snižuje hladinu cukru v krvi, takže každý, kdo trpí cukrovkou, by měl tento pokrm zařadit do jídelničku.
Obsahuje minerální látky: Železo, vápník, selen, antioxidanty. To vše je v kimchi zastoupeno a podílí se na zdravém fungování organismu.