O nás

Pálivost-chilli-omáčky-5z5

Kolem roku 2017 jsem se někde dočetl o blahodárném účinku chilli papriček na lidské zdraví. Jako člověku, který měl vždy blíž k přírodnímu léčitelství, než k polykání tabletek mi to nedalo a začalo první nakupování různých druhů chilli. V práci s kolegy jsme pak zkoušeli jejich pálivost, kdo co vydrží a dobře se u toho bavili nad všemožnými grimasami, které člověk dokáže vyloudit na obličeji po požití těch pálivých potvůrek. Časem se ve mně také probudila hluboko zakořeněná touha si vlastní plody vypěstovat na zahradě ze semínek, bez všech těch chemických přípravků a tak začalo pomalu vzkvétat malé hospodářství a dávat své první plody v podobě mých nejoblíbenějších odrůd Habanero a Jalapeño. Úroda byla vždy nad očekávání pěkná, tak vyvstala odvěká otázka - co s tím? 

Nejvíce mě vždy oslovovali různé omáčky, které dodají pokrmům ten správný říz. Začalo experimentování a další ochutnávání s kolegy, od nichž jsem dostával také první, převážně pozitivní reakce. Chytlo mě to!

V roce 2018 přišlo na řadu první fermentování, ten správný krok k vytěžení maxima. Byl jsem překvapen jak mnou vyráběné omáčky příjemně zahřívají zevnitř při mírnější pálivosti, ale kapsaicin přesto neztrácel na své síle.

Ale ta pravá láska měla terpve přijít. Jednoho dne mi bratr donesl papričku neznámého původu. Dar jsem neodmítnul a s chutí se do ní zakousnul. Nádhernou, výrazně ovocnou chuť však záhy vystřídala neskutečná pálivost, kterou jsem se snažil uhasit vším, co bylo po ruce. Terpve po zklidnění celého svého organismu jsem začal pátrat, do čeho že se to moje zuby zakously. Trinidad Moruga Scorpion!

Pálivost-chilli-omáčky-5z5

A teprve nyní se začal psát ten pravý příběh chilli omáček Scorpionka. První, vymazlené a opečovávané rostlinky ve skleníku se mi odvděčily bohatou úrodou. Začal jsem vařit a už v té chvíli jsem věděl, že nyní to bude konečně ono. To, co hledám, abych uspokojil své náročné chuťové pohárky. Omáčky bylo víc, než jsem sám byl schopný spotřebovat, tak jsem něco rozdal, něco málo dokonce prodal a překvapil mě upřímný zájem i širšího okolí o to, co jsem vlastnoručně vypěstoval a uvařil.

Dalším logickým krokem už bylo jen vyjít ven ze štiplavého oblaku pálivého undergroundu na světlo komerčního chilli businessu. Jak už to v takových případech bývá, nic není úplně zadarmo a byrokratický šiml taky umí pěkně zaúřadovat, ale uběhnul nějaký čas a doma se vyklubala provozovna podle všech těch EU standardů, vedle skleníku vyrostli větší fóliovník, spustil jsem e-shop a mohlo se jít s výrobkem na trh. 

Samozřejmě jsem zjistil, že poptávka v mainstreamových vodách chilli nadšenců není pouze po ultra pálivých omáčkách, ale lidé mají chuť si i vyloženě pochutnat na grilovaných masech a dobrých sýrech s nějakou tou omáčkou, která jim hned v prvním momentě nevypálí ústa. Rozšířil jsem tedy v roce 2020 sortiment i o hobby omáčky, které samy o sobě mají lahodnou chuť díky přidaným ingrediencím.

To je příběh Scorpionky, kterou vařím s chilli v srdci a ohněm na jazyku

Marek

Přečtěte si zajímavosti a informace o chilli

Trinidad moruga scorpion

Trinidad moruga scorpion (Capsicum chinense) je chilli paprička pocházející z oblastu Moruga na ostrově Trinidad (stát Trinidad a Tobago). Nejpálivější chilli paprička na světě? 13. února 2012 ji Chile Pepper Institute na Novomexické státní univerzitě v Las Cruces prohlásil za nejpálivější chilli papričku na světě s páliovostí 1.200.000 jednostek Scovilleovy stupnice (SHU), přičemž jednotlivé ...

Stránka 1 z 1 - 1 položek celkem