Trinidad moruga scorpion

Trinidad moruga scorpion (Capsicum chinense) je chilli paprička pocházející z oblastu Moruga na ostrově Trinidad (stát Trinidad a Tobago).

Nejpálivější chilli paprička na světě?

13. února 2012 ji Chile Pepper Institute na Novomexické státní univerzitě v Las Cruces prohlásil za nejpálivější chilli papričku na světě s páliovostí 1.200.000 jednostek Scovilleovy stupnice (SHU), přičemž jednotlivé plody mohou dostahovat i přes 2 miliony jednotel pálivosti. Nicméně Guinessova kniha rekordů papričku Trinidad Moruga Scorpion v roli nejpálivější chilli papritčky na světě nepotvrdila.

Předchozím šampiónem v pálivosti byla indicko-bangladéšská paprička Bhut Jolokia, současným držitelem rekordu e jihokarolínská paprička Carolina Reaper.

Odborník na chilli papričky a ředitel Chile Pepper Institute na Novomexické státní univerzitě v Las Cruces Paul Bosland řekl: "Kousnete si a zprvu to nevypadá nijak zle, ale pak to najednou přijde a ta síla je pořád větší a větší a větší, takže je to velmi nepříjmené." Podobně hovoří i český odvážlivec Jan Kolář při první české ochutnávce této chilli papričky. 

 Nejpálivější-chilli-paprička-na-světe---trinidad-moruga-scorpion

Chuť a pěstování trinidad moruga scorpion

Ponecháme-li stranou pálivost, má tato paprička lehkou ovocnatou příchuť, která dává sladce pálivou kombinaci. Papričku lze pěstovat za semínek téměř všude na světe. Není-li rostlina vystavena mrazu, je to trvalka, která roste celoročně a jejíchž růst se v chladném zimním období zpomaluje.

Zpracování chilli papričky trinidad moruga scorpion

Při zpracování je potřeba velmi pečlivě dbát na to, aby se "pálivost" nedostala do těla. Tzn. pracovat v rukavicích a ochranou maskou a brýlemi, protože i jen při krájení se pálivost dostane do očí a nosu a je to pak velmi nepříjemné. Do našich chilli omáček a delikates přidáváme papričku tak akorát, abychom dosáhli skvělé chuti, pálivosti a tím vytvořili opravdu chutné produkty.

Jak koupit a neprohloupit

Při nákupu sušených chilli papriček si vybírejte ty, se sytou barvou. Pamatujte na jedno zásadní pravidlo – pokud chilli paprička ztratí svoji barvu, ztratí svoji chuť, ztratí tím i svoji účinnost. Neukládejte chilli papričky do igelitových pytlíků. Vede to k hromadění vlhkosti, což způsobuje kazivost. Čerstvé papričky mohou být zavěšeny na slunci, kde postupně uschnou. Po usušení z nich připravíte čerstvě mleté chilli, kdykoliv budete potřebovat. Ideální je chilli papričky pěstovat. Je to krásný keřík.

 

Prozkoumej-nabidku-Scorpionka.cz

nebo

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení